ROZPOCZĘCIE AKCJI ŻONKIL

31.03.2016

18 marca 2016 roku na terenie powiatu RYCKIEGO I KOZIENICKIEGO rozpoczęła się kwesta w ramach "AKCJA ŻONKIL" organizowana przez naszą Fundację ,,Hospicjum-Razem możemy więcej". W akcję włączyło się wiele szkół z obdwu powiatów (wykaz szkół z powiatu ryckiego) (wykaz szkół z powiatu kozienickiego) oraz Harcerze z Dęblina, Ryk, Czernica oraz ze Stężycy.

Bardzo dziękujemy Wszstkim. którzy okazali swe szczodre serce i wsparli naszą akcję. Dziękujemy wolontariuszom -jesteście bardzo wyjatkowymi ludźmi, poświęcając swój wolny czas, dajecie potrzebującym cząstkę samego siebie, a to jest największy dar. Dziękujemy dzieciom, które zrobiły cudowne pisanki dla naszych podopiecznych.

W dniach 18-20 marca na ulicach naszych miast można było zobczyć kwestujacych wolontariuszy ubranych w zółte koszulki z logo Fundacji "Hospicjum-Razem możemy więcej".

wolontariuszewolontariusze

wlontariuszewolontariusze

Za każdy datek darczyńca otrzymał piękego żonkila bądź jego symbol-naklejkę.

żonkilenaklejka

Jesteśmy ogromnie wdzięczni za ciepłe przyjęcie naszych wolontariuszy, za miłe słowa i za każdy grosz wrzucony do puszki.

kwestakwesta

wolontariuszewolontariusze

20 marca Urząd Miasta w Dęblinie organizował "KIERMASZ WIELKANOCNY" podczas którego najmłodsi mieszkańcy wykonywali przepiękne pisanki dla podopiecznych Hospicjum. Każde dziecko otrzymało nagrodę: piórnik lub czapkę.

pisankipisanki

Podczas kiermaszu Dyrektor Miejskiego Domu Kultury z Dęblina- Agata Osika-Kucharska przekazała dla podopiecznych Hospicjum Palmy Wielkanocne wyknane przez uczniów dęblińskich szkół w konkursie organizowanym przez MDK, które razem z pisankami przekazywane były pacjentom podczas Wielkiego Tygodnia.

palmypalmy

palmy

"AKCJA ŻONKIL" trwa do 30 kwietnia 2016 roku i zakończy się "Biegiem po żonkile" na "Wyspie Wiśle" w Stężycy. Planujemy mnóstwo atrakcji zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Już dzisiaj serdecznie wszystkich zapraszamy!!!!!

Jeśli są osoby, które chciałyby nas wspomóc przy organizacji tego wydarzenia prosimy o kontakt. Każda forma pomocy jest dla nas na wage złota!!!

Pragniemy serdecznie podziękować osobom i instytucjom, dzięki którm mógł sie odbyć konkurs pisanek oraz kwesta. Dziękujemy:

• Burmistrz Miasta Dęblin- Pani Beacie Siedleckiej za Honorowy Patronat ,,Akcji Żonkil" oraz za udostępnienie sali dla małych artystów;
  • Przewodniczącemu Rady Miasta Dęblin - Panu Waldemarowi Chochowskiemu za Honorowy Patronat ,,Akcji Żonkil";
  • MDK w Dęblinie za palmy Wielkanocne dla podopiecznych Hospicjum;
  • Łukaszowi Bąkała- Gazeta "Free TV" za projekt naklejek. które były rozdawane podczas kwest oraz za propagowanie naszej akcji;
  • Gazecie "Głos" za patronat medialny;
  • "Fermie Drobiu" Sp.j.E. i W.Szewczyk & H. i K. Błachnio za przekazanie jaj, które potem stały się pisankami;
  • P.H. "Andbell" Andrzej Siwek- Punkt sprzedaży nr 5,08-530 Dęblin, ul. Okólna 2 za artykuły papiernicze, dzięki którym można było wykonać pisanki;
  • "Księgarni" Zbigniew Kupczynski 08-530 Dęblin, ul Rynek 10 za artykuły papiernicze dzięki którym najmłodsi mogli kreatywnie spędzić czas przy wykonywaniu pisanek;
  • Piekarni "DarMąk" za słodkości dla wytrwałych wolontariuszy, którzy po wielu godzinach zbiórki byli bardzo głodni, a otrzymane drozdżówki i poczuszki sprawiły im ogromną radość;
  • Zarządowi sieci sklepów "Lidl" za umożliwiene przeprowadzenia zbiórki;
  • Zarządowi sieci sklepów "Tesco" za umożliwienie przeprowadzenia zbiórki;
  • Zarządowi sieci sklepów "Kaufland" za umożliwienie przeprowadzenia zbiórki;
  • Firmie "Kalnex" Sp.j. za piórniki, które były nagrodami dla dzieci;
  • Zakładowi dziewiarskiemu "Agbo" B. Nawrotek za czapki, które także były nagrodami dla dzieci;
  • 39 Druzynie Harcerskiej z Dęblina, ZHP Komendy w Rykach, Harcerzom z Czernica i Stężycy za wilekie serce i jeszcze większe chęci do niesienia pomocy !!!