Przyłącz się i przekaż swój 1% z podatku

14.01.2019

Fundacja jest pierwszą na terenie powiatu ryckiego organizacją działającą na rzecz pacjentów nieuleczalnie chorych, wymagających  długotrwałej i kompleksowej opieki. Naszym głównym celem jest pomoc osobom zmagającym się z cierpieniem wynikającym z choroby nowotworowej. Dostrzegamy coraz większe zapotrzebowanie na tego typu opiekę specjalistyczną. Dlatego Naszym priorytetem jest otwarcie placówki stacjonarnej, w  której będzie świadczona całodobowo pomoc wielodyscyplinarnego zespołu medycznego. Wspierając naszą inicjatywę, pomagasz w powstawaniu pierwszego w naszym rejonie Centrum Edukacyjno – Opiekuńczego.

Budynek, którym dysponuje Fundacja „Hospicjum – Razem możemy więcej” wymaga modernizacji. W miejscu, po szkole podstawowej powstanie  Centrum Edukacyjno - Opiekuńczego dla seniorów.  W maju, ubiegłego roku, rozpoczęliśmy termomodernizacje budynku. Wykonane zostały pracę: podwyższenie budynku i wymiana na nową blachodachówkę, wymiana okien oraz osuszenie fundamentów i ścian. Następnym etapem będzie docieplenie budynku, położenie tynków oraz elementów dekoracyjnych. W tym zakresie zainstalowany będzie również piec grzewczy.

W ramach dofinansowania z UE mamy zarezerwowane środki na wyremontowanie pomieszczeń, położenie glazury, terakoty, wykładziny.  Dysponujemy środkami przeznaczonymi na wyposażenie specjalistyczne, służące do opieki medycznej i rehabilitacyjnej. Zainstalowany zostanie nowoczesny system przywoływania życia pacjentowi, sale wyposażone będą w innowacyjne łóżka przeciwodleżynowe, zakupimy sprzęt do szybkiej rehabilitacji pacjentów po wylewie, który zapobiegnie niedowładom ręki.

Przewidziano 15 sal dla pacjentów, w których do dyspozycji będzie: telewizor, lodówkę, mini aneks kuchenny. Każda sala będzie miała dostęp do węzła sanitarnego, świetlicy. Pacjenci będą korzystali z sali konferencyjnej terapii zajęciowej, sali rehabilitacyjnej, gabinetu zabiegowego. Powstanie również mini kawiarenka z wyjściem na taras. Budynek wyposażony będzie w 1 windę dla pacjentów oraz 1 windę umożliwiającą przewóz pacjentów na łóżkach. Przewidziano również miejsce na pomieszczenie pro-morte,  chłodnię oraz kaplicę, która będzie miejscem ostatniego pożegnania z bliskim.

Oprócz miejsc służących pacjentowi w budynku będzie rozbudowane zaplecze socjalne: pokój dla lekarzy, pokój dla rodziny,  miejsce na biuro fundacji oraz szereg pomieszczeń gospodarczych. Wyposażenie i aranżacja wnętrz umożliwi poruszanie się̨ osobom na wózkach inwalidzkich, usprawnienia, które przewidziano w tym zakresie to winda i podjazd do budynku oraz ścieżki dostępu do wszystkich przestrzeni użytkowych w obiekcie, zastosowane zostaną również informacje dotykowe w języku Braille'a.

Dofinansowanie nie obejmuję instalacji wodno-kanalizacyjnej, instalacji grzewczej wentylacji mechanicznej, klimatyzacji oraz instalacji elektrycznej. W tym zakresie Fundacja będzie musiała ponieść cały koszt zakupu materiałów i instalacji. Dlatego w tym zakresie będziemy prosić o pomoc Naszych Darczyńców.

Centrum edukacyjno-opiekuncze będzie oddziałem stacjonarnym dla osób przewlekle chorych, z wydzielona częścią dla opieki paliatywnej (osób z rozpoznana choroba nowotworową). W obecnej chwili trwają rozmowy z NFZ na bezpłatną opiekę długoterminową i hospicyjną.

Już teraz chcemy podziękować za okazane zrozumienie i pomoc. Wierzymy, że wspólnymi siłami uda nam się otoczyć profesionalną opieką medyczną osoby ciężko chore zmagające się z cierpieniem.