Otwarcie Fundacji

06.04.2014

11 października 2015 roku odbyło się uroczyste otwarcie Fundacji „Hospicjum-Razem możemy więcej”.
Honorowy patronat nad tym wydarzeniem objęli:
- Minister Pracy i Polityki Społecznej Pani Elżbieta Seredyn
- Przewodnicząca Rady Powiatu Pani Hanna Czerska-Gąsiewska
- Burmistrz Miasta Dęblin Pani Beata Siedlecka
Natomiast patronat medialny objęli: „Radio Lublin”, ,,Twój Głos”, „Echo katolickie”, „Free TV”.

Uroczystości inauguracyjne rozpoczęły się Mszą Świętą w kościele Św. Piusa V w Dęblinie. Podczas Mszy, Proboszcz Zbigniew Daniluk wygłosił piękne i wzruszające kazanie dotyczące umierania, pomocy oraz nadziei w ostatnich chwilach życia, natomiast Pani Prezes Fundacji-Kamilla Brodzik podziękowała proboszczowi za objęcie duchową opieką naszą Fundacje , a wszystkim zebranym za wsparcie i obecność w tak ważnym dla nas dniu.

Po Mszy Świętej odbyło się symboliczne otwarcie Fundacji oraz pełne otuchy i wiary przemówienia wygłoszone przez przedstawicieli władz .

Część artystyczną uroczystości otworzyli motocykliści z Dęblińskiej grupy motocyklowej „DELTA”, którzy widowiskowo –„z wielkim hukiem” przedstawili swoje piękne motocykle, co zrobiło ogromne wrażenie na zebranych mieszkańcach Dęblin, a w szczególności na dzieciach, które miały okazję nie tylko popatrzeć, ale także dotknąć i zrobić sobie zdjęcie z motocyklistami i ich maszynami.

W części artystycznej wystąpiło wielu lokalnych artystów. W pierwszej kolejności wystąpili uczniowie mistrzów w tańcach standardowych: dzieci w wieku 5-8 lat, 9-12 i 13-15, które zaprezentowały się w przepięknych tańcach standardowych takich jak walc angielski, cha-cha, samba czy jive.

Następnie odbył się pokaz mistrzowskiej pary: Martyny Lewandowskiej i Pawła Kostrzewy, których występ zachwycił całą publiczność.

Kolejnym punktem programy były występy najmniejszych mieszkańców Dęblina- przedszkolaków z Miejskiego Przedszkola nr 1 oraz Miejskiego Przedszkola nr 3, którzy bez żadnej tremy i z uśmiechami na twarzach przedstawili swoje programy artystyczne.

Swoje umiejętności przedstawili także uczniowie słynnej dęblińskiej szkoły TAEKWONDO, którzy mimo niskiej temperatury przedstawili piękny pokaz sztuki walki.

Podczas uroczystości można było skorzystać z wielu atrakcji przygotowanych przez organizatorów. Najważniejszymi z nich były badania profilaktyczne. Można było skorzystać z bezpłatnych badań mammograficznych, można było zmierzyć poziom cukru we krwi, ciśnienie, zrobić badanie spirometryczne, skorzystać z bezpłatnych badan psychologów z poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Dęblinie a najbardziej odważni mogli zarejestrować się jako potencjalni dawcy szpiku w bazie DKMS . Zaskakującym dla wszystkich punktem programu było rozdawane świeżych owoców przez Panie z Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej, które także uświadamiały także mieszkańców jak ważny jest zdrowy styl życia i badania profilaktyczne. Natomiast Gabinety Specjalistyczne Lekarskie „Zdrowie” przygotowały specjalną ofertę na badania markerów nowotworowych, które cieszyły się największą popularnością.

Innymi atrakcjami tego dnia były:

• loteria fantowa
  • żołnierska grochówka- przygotowana przez Koło Łowieckie CYRANKA
  • słodkości przygotowane przez uczniów z Zespołu Szkół Ogólnokształcących im. 15 P.P. „Wilków” w Dęblinie oraz Uczniów z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 im Leona Wyczółkowskiego w Rykach
  • malowanie twarzy dla dzieci- wykonywane przez DZIKI RAJ
  • cukierki z samolotu- dzięki uprzejmości Aeroklubu ORLĄT z Dęblina
  • zabawy i liczne konkursy dla maluchów na scenie

Gdy słońce zaczęło zachodzić rozpoczęła się część artystyczna dla starszej części publiczności,, którą uświetnił fantastyczny kabaret Pań z Czernica TO I OWO, które przedstawiły wspaniałe skecze i rozbawiły do łez zebraną publiczność

Następnie swoje niezwykłe umiejętności wokalne zaprezentował Paweł Muzyka-Juś.

Ostatnim występem tego wieczoru był koncert dęblińskiego zespołu BLEACH.

W tym szczególnym dniu, dzięki wytrwałości wolontariuszy z 39 Drużyny Harcerskiej Azymut z Dęblina pod opieką pwd. Michała Kucharskiego i rodziców oraz 28 Drużyny Harcerskiej "Strażnicy Lasu" z Czernica zebraliśmy prawie 6.000 zł na opiekę dla osób ciężko chorych.

Zarząd i Rada Fundacji „Hospicjum-Razem możemy więcej” z całego serca dziękują wszystkim sponsorom, wolontariuszom oraz ludziom wielkiego serca, którzy pomogli przy organizacji uroczystego otwarcia Fundacji, a w szczególności:

• Gazecie „Twój Głos”

• Gazecie „Echo Katolickie”

• Gazecie „Free TV”

• Radiu Lublin

• 39 Drużynie Harcerskiej Azymut Dęblin

• Stowarzyszeniu na Rzecz Tradycji i Rozwoju Wsi Bazanów „Nowoczesna Pani”

• Dyrekcji, wychowawcom i uczniom z Zespołu Szkół Ogólnokształcących im. 15 P.P. „Wilków” w Dęblinie

• Dyrekcji, wychowawcom i uczniom z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 im Leona Wyczółkowskiego w Rykach

• Dyrekcji, wychowawcom i uczniom z Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. Marii Dąbrowskiej w Dęblinie

• Dyrekcji, wychowawcom, przedszkolakom i ich rodzicom z Miejskiego Przedszkola nr 1 w Dęblinie

• Dyrekcji, wychowawcom, przedszkolakom i ich rodzicom z Miejskiego Przedszkola nr 3 w Dęblinie